Стоки за милиарди ще минават през Бургас
Стоки за милиарди ще минават през Бургас / Дарик Бургас

Бургас става разпределителен център на онлайн търговията от Китай за Централна и Източна Европа. Новината съобщиха от ръководството на Пристанище - Бургас, представители на общината и Центъра за насърчаване на сътрудничеството в селското стопанство между Китай и страните от Централна и Източна Европа.

Предвидено е обособяването на експозиционен павилион в Магазия 1. В него ще бъдат изложени различни стоки от България и страните от Източна и Централна Европа. Част от него ще бъде и офис за консултации и евентуално сключване на договори между европейски и китайски фирми.

Идеите са част от проект на китайското правителство, който ще бъде финансиран изцяло от азиатската страна. Очаква се първия етап от реализацията му, който ще бъде именно изграждането на павилиона в Бургас, да започне до началото на август тази година. Към момента подобна експозиционна площ има единствено в германския град Франкфурт.

Неясно остава на кое пристанище точно ще бъдат съхранявани стоките, които ще се разпределят в Бургас от Китай за Стария континент.

На 29 април в китайския град Ханджоу е подписан тристранен меморандум за разкриването на Логистичен център и 16+1 Павилион между Асоциацията за насърчаване на селскостопанското сътрудничество между Китай и страните от Централна и Източна Европа /ЦИЕ/, Пристанище Бургас ЕАД и Индустриален парк за интернет търговия в Ханджоу.