Пускат система за електронно отчитане на електромери в Пазарджишко
Пускат система за електронно отчитане на електромери в Пазарджишко / dariknews.bg/архив

До края на годината ще бъде изградена системата за дистанционно отчитане на битови електромери в общините Септември и Белово и ще започне внедряването на тази система и в община Пазарджик. Освен това е предвидено EVN да доизгради в областта 75 км нови елетропроводи и 20 нови трафопоста. Това стана ясно на среща между зам.-областния управител Гинче Караминова и ръководството на дружеството по повод либерализацията на пазара на електроенергия в България и новите срокове за плащане на електроенергия, които се въвеждат през май и юни.

Всеки клиент вече има възможност да смени доставчика си на електроенергия, но това не е задължително. Едно от най-важните условия при излизане на свободния пазар е клиентът да няма задължения към преходния си доставчик, обясниха от EVN. За да се случи това, клиентът трябва да подаде заявление за смяна на доставчика до 10-то число на месеца, след което разпределителното дружество прави преглед на документите и започва процедура по смяна на доставчика. Именно бързата смяна на доставчика налага и промяната на начина на фактуриране, който вече ще приближи максимално срока за плащане до периода на отчитане.

От май клиентите ще бъдат разделени на 4 групи. Плащането на тока за периода 5 май–5 юни ще започва от 10 юни, за период 10 май-10 юни ще бъде от 17 юни, за периода 18 май-18 юни ще се плаща от 24 юни и за периода 25 май-25 юни – от 30 юни. Срокът за плащане се запазва 10 дни. Тази промяна ще доведе до получаването на три фактури за два месеца – май и юни, докато се въведат новите срокове за плащане. Абонатите вече ще могат да избират между различни цени на електроенергията, предоставена от различни доставчици, защото цените ще следват пазарни нива, а няма да са административно определяни.

Във форума участва и председателят на Сдружението на предприемачите и Камарата на строителите в Пазарджик Евтим Янев, който изрази общата позиция на бизнеса от региона по въпроси свързани с EVN. Основните проблеми на фирмите са свързани със сроковете и начина на присъединяване на нови инвеститори към мрежата на компанията, което по думите на Янев е пречка за реализирането на вече приети бизнес-планове и потенциални инвестиции за областта. От дружеството заявиха, че забавянето е свързано с процедури по узаконяване и изразиха готовност да окажат пълно съдействие на фирмите, след като Янев представи списък с проблемните обекти.