Официално започна кампанията за събиране на средства за ремонт на храм Света Троица
Официално започна кампанията за събиране на средства за ремонт на храм Света Троица / dariknews.archive

Майката на Владислав Горанов, който преди две години загина при автомобилна катастрофа край Луковит - Галя Горанова, заедно с председателя на църковното настоятелство в плевенския храм „Света Троица" - отец Венци, обявиха старта на новата кауза „Да запазим вярата си". Целта на инициативата, която ще се реализира от Сдружение „Справедливост" и църковното настоятелство е събиране на средства за ремонт и реставрация на храма.

В срещата с медиите в пресклуба на БТА в Плевен участваха още Анелия Минева - член на църковното настоятелство в църквата „Света Троица" и доц. Д-р Пенчо Тончев, който също е член на настоятелството.

Галя Горанова, която е член на УС на Сдружение „Справедливост" сподели, че в храм „Света Троица" има книга, която е малко известна и съдържа цялата история на храма като в нея са представени хората, дарили пари за построяването му.
Книгата е написана само в два екземпляра от иконома на храма в онези години Иван Вълешков.

Галя Горанова призова за подкрепа за издаването на книгата, не само с цел запазването и популяризирането на историята на храма, но и за да може чрез благотворителната й продажба да се събират пари за реставрирането на храма. „Имаме волята да съберем достатъчно средства така, че храмът да се реконструира изцяло, а не на парче", каза тя и посочи, че целта на  сдружението и църковното настоятелство е да съберат поне 100 000 лв., за да може да бъде реализиран цялостен ремонт на храма и да се избегне работата на парче.

Тя припомни, че със средства от дарения през 2011г. е започнала реставрация на стенописите. реставрирани са и олтарната стена с прилежаща малка част от южната стена, царските двери и олтарната завеса, а през 2016 г. е завършена реставрацията на дърворезбата на владишкия трон.

Храмът се нуждае от реставрация на иконописите на южната стена и купола, на икони, от нов под, отоплителна инсталация, ремонт на фасадата, подмяна на дограмата, закупуване и монтиране на платформен подемник за хора с увреждания.

Официално започна кампанията за събиране на средства за ремонт на храм "Света Троица"
netinfo

Отец Венци припомни някои факти, свързани с построяването на храм „Света Троица". В началото на 80-те години на 19-я век започва набиране на средства за построяването на трети християнски храм в Плевен. Тогава, по политически причини не се разрешава строежът на нова църква в Плевен, а и събраните средства не са били достатъчни.

Строителството на храма започва през 1873 година като за целта е създаден Комитет с председател тогавашния кмет на Плевен. Тогава в страната се обявяват оферти за предприемач и изпълнител на строежа на църквата и така се определя фирма от Трявна.

Отец Венци отбеляза факта, че през 80-те години на 19-ти век населението на Плевен се е разраствало много динамично като е достигнало 20 000 жители. Това е наложило необходимостта в града да се построи трета църква. Поради липса на достатъчно средства на мястрото на днешния храм тогава се изгражда една църковна килия, в която са обучавани деца във вероучение.

Реално строителството на самата църква започва през 1893 г., през 1898 г. храмът е покрит и след 8 ноември - Архангеловден в църквата е можело вече да се извършват литургии и служби. Самото освещаване на църквата от владиката става на 14 май през 1912 година.

Интересен факт е, че по настояване на владиката Константин, иконостасите в храм „Света Троица" са били зидани, а не направени от дърво, както е почти навсякъде в страната.

Следва събиране на средатва за изографисването на храма, за владишкия трон и иконостасите. Чак през 1940 г. художникът Иван Петев, който е от София започва изографисването на храма, което е струвало 916 000 лева. За сравнение отец Венци каза, че самото построяване на храма е струвало около 40 000 лева.

Църквата "Света Троица" вече има и сайт. Негови създатели са Ивайло Тодоров и Румен Георгиев.

Парични средства за ремонт на църквата „Света Троица" ще се набират на специално открита банкова сметка в лева:

Банковата сметка е в Уникредит Булбанк

Bank BIC: UNCRBGSF
Сметка: BG 71 UNCR 7000 1522 599 062
СДРУЖЕНИЕ „СПРАВЕДЛИВОСТ"

Парични средства могат да се дарят и в храм „Света Троица" в специално поставените кутии, както и чрез системата PayPal.

Кампанията е в памет на Владислав Горанов, Цветелина Таслакова и Николай Менков, загинали в автомобилна катастрофа на 5 май 2014 г.