Все още не е приключило договарянето с изпълнителите на медицинска и дентална помощ
Все още не е приключило договарянето с изпълнителите на медицинска и дентална помощ / netinfo

Към настоящия момент още не е приключило напълно договарянето с изпълнителите на медицинска и дентална помощ в област Добрич, съобщават от Районната здравноосигурителна каса. По новия национален рамков договор за денталните дейности за 2016 г. в област Добрич ще работят общо 112 изпълнители на дентална помощ, от които 89 са индивидуалните изпълнители, в т. ч. и специалист – хирург, а груповите практики за първична медицинска помощ по дентална медицина са 11, с 23 стоматолози в тях.

До момента за извънболнична медицинска помощ, в изпълнение на решението на Надзорния Съвет на НЗОК, допълващо НРД 2015, заявления за работа с РЗОК Добрич са подали 51 индивидуални изпълнители на специализирана медицинска помощ и 2 групови практики с по двама специалисти; 2 Диагностично-консултативни центъра; 8 Медицински центъра; 1 Самостоятелна медико-диагностична лаборатория; 94 индивидуални изпълнители на първична медицинска помощ  и 8 групови практики, с 35 общопрактикуващи лекари в тях.

Сключените договори с аптеки са 35. През 2016 г. в областта ще работят и две нови аптеки, като едната е разкрита в с. Карапелит, а другата е нова за областния град.

От м.април тази година лечебните заведения и техните обединения могат да сключват договори за оказване на болнична медицинска помощ освен по клинични пътеки, така също и за амбулаторни процедури и клинични процедури.

Амбулаторната процедура /АПр/е система от изисквания и указания за поведение на медицинските специалисти при изпълнение на определени по вид и обхват дейности по отношение на пациента, чието състояние не налага непрекъснат престой в лечебно заведение. Клиничната процедура /КПр/обхваща дейности за изпълнение с определен вид и обхват по отношение на пациента самостоятелно, и/или преди, по време на или след болнично лечение по клинична пътека/КП/. Клиничната процедура е с продължителност 24 часа, уточняват от РЗОК.

За 2016г. ще бъдат сключени договори за оказване на болнична медицинска помощ с 6 лечебни заведения в област Добрич за общо 279 клинични пътеки, 3 клинични процедури и 44 амбулаторни процедури. От МБАЛ – Добрич са заявили, че ще работят по 184 КП, 3 КПр и 19 АПр.; в МБАЛ – Балчик – 47 КП и 8 АПр; в МБАЛ – Каварна – 41 КП и 8 АПр. В ДКЦ 1 и ДКЦ2 ще изпълняват само амбулаторни процедури, а именно ДКЦ 1 – ще сключат договор за изпълнение на 4 АПр, а ДКЦ 2 – за 5 АПр. Болницата в Тузлата ще работи по 7 КП.

Очаква се до края на следващата седмица процесът на договаряне да приключи.