Прокуратурата иска по-сурово наказание за непълнолетен рецидивист
Прокуратурата иска по-сурово наказание за непълнолетен рецидивист / Sofia Photo Agency, архив

Непълнолетен рецидивист застава пред Окръжния съд във Велико Търново. През септември миналата година момчето отмъкнало 600 лева, 1000 евро и две бутилки уиски от къща в село Пушево.

За проявата Районният съд в старата столица му наложила 8 месеца условно с 3-годишен изпитателен срок. От държавното обвинение обаче е внесен протест, с който се настоява невръстният грабител да получи по-сериозно наказание. Заради това момчето ще се изправи отново пред Темида идната седмица.

М.А. е непълнолетен, той е от Пловдив и произхожда от многодетно семейство, като бащата е криминално проявен и осъждан за престъпления. Момчето се води на отчет в Детска педагогическа стоя от 2008 г. и е било многократно настаняван във възпитателни интернати, от които постоянно бягало. По неговите стъпки вървял и по-малкият му брат, с когото на 2 септември 2015 г. отново избягали от сиропиталището и се озовали във великотърновското село Пушево.

Вечерта те решили да влязат в къща, чиито собственици били на почивка. Братята набелязали имота, тъй като къщата била голяма и богата. Двамата прескочили оградата, срязали мрежата против насекоми на прозорец и взломили заключващото устройство. Така успели да проникнат в жилищната сграда в имота. Тъй като били решили да крадат пари, започнали да търсят в гардероби, шкафове и чекмеджета.

Намерили 600 лв. и 1000 евро в две дамски чанти. Взели и две шишета с уиски по 700 мл. След това прескочили обратно оградата и тръгнали по пътя за Велико Търново. Оттам с автобус пристигнали в Стара Загора и с влак се прибрали в Пловдив. Момчетата дали пари на роднините си, направили покупки и изхарчили задигнатата сума. Били установени в дома си от полицейски служители, които ги търсели след обявяването им от възпитателния интернат за издирване. Общата стойност на откраднатото имущество възлиза на общо 2645 лв.