Три златни значки връчи кметът в навечерието на празника на града
Три златни значки връчи кметът в навечерието на празника на града / снимка:Община Русе

Трима известни в своята област русенци бяха удостоени днес, в навечерието на 6 май – празника на града, със златни значки „Русе“. Кметът Пламен Стоилов връчи отличията на един от най-успешните български бизнесмени и щедри дарители - Пламен Бобоков, на дългогодишния спортен журналист и писател Александър Недков и на директора на СОУ с преподаване на немски език „Фридрих Шилер“ Пламен Иванов.

Собственикът на „Приста ойл“ Пламен Бобоков тази вечер ще бъде удостоен и със званието „Почетен гражданин на Русе“. Той е известен и с редица благородни начинания, сред които християнският център в кърджалийския манастир „Успение Богородично“, паметникът на светите братя „Кирил и Методий“, дарен на българската общност в Одеса, проектът „Прекрасният Северозапад“ на фондация „Братя Бобокови“ за подкрепа на духовните и културни ценности. Безспорен е неговият принос като основен инвеститор при довършването на „Булстрад Арена“ в Русе, както и за възстановяването на църквата „Всех Святих“.

„Това, което сте направили за Русе, Ви отрежда достойно място сред Посланиците на нашия град“, заяви кметът Стоилов.

Три златни значки връчи кметът в навечерието на празника на града
netinfo

Градоначалникът връчи значка и на Александър Недков. Той е роден на 26 април 1946 година в град Лом и само преди броени дни отпразнува 70-годишен юбилей. Завършил е Софийски университет "Свети Климент Охридски"- специалност "славянска филология". Той е един от първите постъпили в РТВЦ /Регионален телевизионен център/-Русе. За БНТ работи 35 години като репортер, редактор, отговорен редактор и заместник главен редактор. Близо три години е и репортер във вестник "Утро"-Русе. Повечето от документалните филми, излъчвани по БНТ, на които е сценарист са в златния фонд на БНТ. Александър Недков е индивидуален и колективен носител на награда РУСЕ. Индивидуален и колективен носител на годишна награда на СБЖ. Автор на над десет издадени документални книги, повечето от които са посветени на спортната история на Русе. Последната е посветена на българския водомоторен спорт.

„Имате успешна кариера, пожелавам Ви да сте здрав и да продължите да съхранявате традициите и историята“, обърна се кметът Стоилов към Александър Недков.

Златна значка „Русе“ днес получи и директорът на СОУ с преподаване на немски език „Фридрих Шилер“ Пламен Иванов. Той е роден на 25 април 1952 година и наскоро навърши 64 години. Носител е на отличието на Синдиката на българските учители „Директор на 2013 година“. От петгодишен свири на цигулка, а после и на китара. Днес обича да рисува. След завършването на Педагогическия институт „Дочо Михайлов“ в Силистра започва да преподава в тогавашното русенско основно училище „Климент Охридски“. А година по-късно записва задочно филология във Великотърновския университет.

Иванов е сред основателите на СДС в Русе, бил е общински съветник и е отстоявал немалко каузи. И все пак, за него най-важната кауза, която се превръща в реалност, е именно Дойче шуле.

„Мога да кажа, че моят живот се дели на две: до 1990 година съм мечтал да се възроди Дойче шуле в Русе, а след това да го направя такова, каквото е било някога - с авторитета на най-добро училище“, казва днес директорът.

„Благодаря Ви за всичко, което правите – за децата, учителите, за града“, обърна се кметът Пламен Стоилов към директора.

Три златни значки връчи кметът в навечерието на празника на града
netinfo

Тримата нови Посланици на Русе благодариха на кмета Пламен Стоилов за оказаното доверие и за честта да носят златната значка с герба на града, в който живеят, работят и успяват.