Дъждът и студът бавно отстъпват
Дъждът и студът бавно отстъпват / ThinkStock/Getty Images

Днес в по-голямата част от страната валежите ще продължат, но ще са с прекъсвания и с тенденция към отслабване, според прогноза на НИМХ.

Количества за денонощието ще са предимно от 5-15 л/кв.м, в района на Предбалкана и на места в Източна България до 20-30 л/кв.м. През нощта срещу петък и в петък все още на много места ще има превалявания, в западните райони - предимно слаби, до 5 л/кв.м, в Източна България - 5-15 л/кв.м.

През нощта срещу събота и в събота сутринта само на отделни места, главно в северозападните райони са възможни превалявания до 2-3 л/кв.м, около и след обяд ще превали на много места от 2-3 до 15-18 л/кв.м. По-малка е вероятността за валежи в североизточните райони, уточниха от Министерство на околната среда и водите.

Очаква се температурите също да започнат леко да се повишават.

През изминалото денонощие водните нива на почти всички от наблюдаваните реки в страната са се повишавали, като съществени повишения са регистрирани в Дунавски и Западнобеломорски басейни. Водните количества на повечето от наблюдаваните реки в страната са около праговете за високи води.

Около и под прага за средни води са водните количества на р. Айтоска при гр. Камено, р. Тунджа при Елхово, р. Чепеларска при с. Бачково, горното и долното течение на р. Марица, р. Арда при гр.Вехтино.

Повече за времето днес и прогноза за следващите десет дни четете на Sinoptik.bg