Ветерани искат безплатни лекарства
Ветерани искат безплатни лекарства / Дарик архив
Ветерани искат безплатни лекарства
86596
Ветерани искат безплатни лекарства
Ветерани искат безплатни лекарства
  • Ветерани искат безплатни лекарства
  • Ветерани искат безплатни лекарства

Безплатни лекарства от всяка аптека и неограничена медицинска помощ, но в рамките на утвърдения бюджет.

Затова настояват от Съюза на ветераните от войните на България. Пред Дарик радио председателят на съюза доц. Иван Сечанов заяви, че одобрените на първо четене поправки в закона не изискват допълнителен финансов ресурс. Той определи като невярно становището на финансовото министерство, че разходът за лекарства ще се увеличи двойно, а неограниченото ползване на медицинска помощ ще натовари бюджета с още 12-13 милиона лева.

Поправките в Закона за ветераните, одобрени с консенсус на първо четене, са били предложени от Съюза на ветераните още през 2013-та година. Тогава ветераните са били над 10 хиляди души, днес са 3114, и продължават да се топят с около 200 души на месец.

20 години Клуб Ветерани на МВР

От Съюза предлагат всеки ветеран да може да получава изписаните му лекарства във всяка аптека, независимо дали има договор със здравната каса, а сумата да се възстановява от Агенцията за социално подпомагане. Доц. Сечанов се аргументира така:

"Здравната каса в 4-5 окръга има договор само с една-две аптеки от големия град, а от провинцията, от селата, не могат да си купят тези лекарства. Освен това Здравната каса трябва да плати на тези аптеки, които са дали безплатни лекарства на ветераните в срок от един месец. Ако тя пресрочи, аптеките престава да дава лекарства и по този повод всеки ден има оплаквания, защото касата не е платила на аптеките от два месеца", обясни той.

Варненски пенсионер бяга 60 метра за под 10 секунди

Проблеми има и с предоставянето на медицинска помощ. "Оперирани в провинцията, което трябва да е безплатно, те им вземат пари, защото болницата нямала пари. Някои пращат до нас оплакване, а ние го пращаме на министъра, а после той възстановява парите на болницата, болницата на ветерана - което трае месеци и години", уточни още доц. Сечанов.

От Съюза на ветераните смятат, че с промените в закона тези процедури ще се опростят и привилегиите на тези хора ще станат по-достъпни. Организацията подготвя писмо до финансовия министър, в което защитава исканията си за законодателни промени.