Умъртвяват стадата от огнищата на заразния дерматит в Смолянско
Умъртвяват стадата от огнищата на заразния дерматит в Смолянско / Дарик архив
От днес започна умъртвяването на животните от двете стада от огнищата на заразен нодуларен дерматит в община Смолян. Това съобщи д-р Сава Бозуков, директор на Областната дирекция по безопасност на храните. Двете огнища са в смолянските села Кокарово и Билянска /Горна Арда/. Лабораторно е доказано, че се касае за заразен нодуларен дерматит, допълни д-р Бозуков. Предполага се, че заразата в стадото в Билянска най-вероятно е разпространена от гръцка страна, тъй като фермата е непосредствено до границата, а в съседния гръцки район има огнища на болестта.
Лабораторните изследвания са установили заразата при две крави в Кокарово и Билянска, но съгласно ветеринарните изисквания ще бъдат умъртвени целите стада, които са имали контакт с болните животни. Днес е започнало унищожаването на стадото от 16 говеда в Кокарово, след което процедурата ще продължи към фермата със 17 крави в Билянска. След съгласуване с РИОСВ и Басейновата дирекция са определени терени за ямите, в които ще бъдат загробени останките от умъртвените животни. Двете ферми ще бъдат дезинфекцирани.
Забранява се транспортирането на животни в региона, информират от Българската агенция по безопастност на храните. Разрешава се превозването на животни единствено за кланиците, но след съгласуване с БАБХ и издаване на разрешителни. Няма забрана за изкупуването на краве мляко, но са предприети мерки за дезинфекция на предприятията и транспортните средства, които превозват суровината. Издадена е забрана за търговия с живи животни, както и за организиране на пазари и изложби с добитък.
Фермерите в региона трябва да вземат предпазни мерки, така че да не се допусне разрастване на заразата, предупреждават ветеринарите. Препоръчително е стадата в района около двете огнища да не се пускат на паша, а в самите ферми да се замрежат вратите и прозорците.