Обсъдиха либерализацията на пазара на електроенергия
Обсъдиха либерализацията на пазара на електроенергия / dariknews.bg/архив

Основни моменти от развитието на либерализацията на пазара на електроенергия в България, както и новите срокове за плащане на електроенергия, които стартират от месец май тази година бяха обсъдени от областния управител Здравко Димитров и ръководството на ЕВН. Дискутирани бяха текущи въпроси за областта във връзка с работата на монополиста през летния отоплителен сезон. Детайлно беше разгледана и най-актуалната тема за новите срокове за плащане на електроенергия.

Във връзка с либерализацията на пазара на електроенергия всеки клиент вече има възможност да смени доставчика си на електроенергия, но това не е задължително. Едно от най-важните условия при излизане на свободния пазар е клиентът да няма задължения към преходния си доставчик. За да се случи това, клиентът трябва да подаде заявление за смяна на доставчика до 10-то число на месеца, след което разпределителното дружество прави преглед на документите и започва процедура по смяна на доставчика.

Клиентите вече ще имат възможност да избират между различни цени на електроенергията, предоставена от различни доставчици, защото цените ще следват пазарни нива, а няма да са административно определяни. Новите доставчици ще купуват електроенергия от енергийната борса, което е гаранция за развитието на по-предвидим и прозрачен пазар. Планирането ще става на базата на потреблението до момента, което ще определя цената, на която ще бъде доставена електроенергията до крайния потребител.