Йом Ашоа –Траураен ден в памет на жертвите на Холокоста
Йом Ашоа –Траураен ден в памет на жертвите на Холокоста / netinfo

На 5 май евреите в цял свят отбелязват  Йом Ашоа - Ден на възпоменание на жертвите на Холокоста. Йом Ашоа е траурен ден от еврейския календар, който е определен от израелското правителство и се отбелязва на 27-ия ден от еврейския месец Нисан (през април или май).

Според еврейската традиция в навечерието на Деня се организират траурни церемонии за да помним, да предаваме и да не забравяме случилото се – за да не се повтори никога повече. По традиция в синагогите се четат молитви за мъртвите и имената на загиналите в концентрационните лагери. У нас тази традиция включва и историята за спасяването на почти 50 хиляди българските евреи, като и трагичната съдба на 11 343  евреи от Македония и Тракия изпратени в лагера на смъртта Треблинка.

В цял свят се полагат цветя пред мемориалните стени и вечния огън и ритуално се палят 6 свещи, в памет на 6-те милиона евреи – жертви на Холокоста, от които милион и половина деца, загинали по време на Втората световна война.

Йом Ашоа е повод да се замислим  за паметта  на жертвите и отговорността, която имаме към следващите поколения, защото Холокостът е памет и предупреждение.