Врачанският театрален фестивал търси спонсори
Врачанският театрален фестивал търси спонсори / Дарик Враца - архив

За 26 път през май във Враца ще се проведе Националният фестивал на малките театрални форми. Едновременно с него, във времето между 16 и 21 май, ще се проведе и 6-тия Фестивал на Новата европейска театрална мрежа (NETA). Селекцията и за двата фестивала вече е направена, като селекционер на българските спектакли е Никола Вандов, а на международните – Благой Стефановски.

Почитателите на театралното изкуство ще могат да се насладят на общо 15 спектакъла, от които четири чуждестранни – на трупи от Румъния, Словения, Сърбия и Франция.

Подбраните спектакли са много разнообразни както по вид, така също тематично и като публика, която се очаква да ги гледа – каза селекционерът Никола Вандов. Според него, в днешни дни положението в българския театър е повече драматично, отколкото куклено. И затова усилията, които прави ръководството на врачанския театър, за да го има фестивала заслужават адмирации. Директорът на Драматично-кукления театър във Враца Анастас Подпимитров, призна че осигуряването на финансиране за фестивала е трудна задача. Първоначално нужният бюджет е бил изчислен на 80 000 лева, което е по-малко от миналата и от по-миналата година. Осигуряването на тези средства се оказало невъзможно. Затова се наложили съкращения за сметка на международната програма. Така редуцираният бюджет се оказал 51 – 52 000 лева. “Толкова нисък бюджет този фестивал не е имал, откакто аз се занимавам с организацията му, което е вече 22 години” – подчерта Анастас Попдимитров.

 

В крайна сметка към днешна дата са осигурени едва половината от тези пари. Той благодари на заместник кмета Петя Долапчиева за отпуснатите от общинския бюджет 20 000 лева, колкото традиционно се осигуряват от Община Враца. Още 10 000 лева е отпуснало Министерството на културата. За намирането на останалите пари театърът търси спонсори. Предстоят срещи с финансови институции, написани са писма до всички действащи фирми в региона. Театърът ще разчита на всеки почитател на това изкуство, който иска да помогне. “Аз съм оптимист, имам позитивна настройка към проблемите. Убеден съм, че ще намеря начин да се справя с това. Не съм човекът, който ще прекъсне традицията за провеждането на фестивала” – обобщи Анастас Попдимитров.