Варненският апелативен съд отново потвърди доживотните присъди на трима от „Килърите”
Варненският апелативен съд отново потвърди доживотните присъди на трима от „Килърите” / netinfo

Варненският апелативен съд потвърди трите доживотни присъди без право на замяна, произнесени през 2013 година от Шуменския окръжен съд за Петър Стоянов, Васил Костов и Георги Вълев, признати за виновни за убийствата на търновския адвокат Петър Лупов и на шуменския бизнесмен Румен Рачев, съобщават от Апелативна прокуратура-Варна.

Апелативният съд във Варна отмени първоинстанционната присъда като оправда Райчо Стойнев, затова от началото на 2009 година до неустановена дата на м.юни същата година, в съучастие като помагач с Петър Стоянов- (подбудител), с Георги Вълев - (подбудител), с Васил Костов - (подбудител и помагач), с Янко Попов -(помагач), с Георги Трифонов и Владимир Филев -извършители да е да е улеснил Филев за умишленото убийство на Румен Рачев (3 юли 2009 година). Освен в наказателно-осъдителната част, съдът отмени присъдата и в гражданско осъдителната й част, с която Стойнев е осъден да заплати солидарно с другите подсъдими обещетение в размер общо на 650 000 лева за претърпените неимуществени вреди на наследниците на убития шуменски бизнесмен.

Варненският апелативен съд измени присъдата на ШОС в наказателно- осъдителната й част по отношение и на Янко Попов, като го оправда да е помагал с действия и с користна цел убийството на Румен Рачев. Съдът намали срока на присъденото му наказание от 17 на 10 години "лишаване от свобода". Попов ще заплати 943,92 лв разноски за СМЕ в полза на ВСС и солидарно с другите подсъдими разноските по делото, които възлизат на 739,99 лв.

Присъдата на Варненския апелативен съд подлежи на касационна проверка в 15 дневен срок пред ВКС.