Използват уникален за България метод за ремонтите по Водния цикъл на Сливен
Използват уникален за България метод за ремонтите по Водния цикъл на Сливен / Община Сливен

Ремонтните дейности по въвеждането в експлоатация на колектор 1 и 4 от проекта за водния цикъл на Сливен продължават. До момента са извършени точкови ремонти и почистване на участъци по стария воден цикъл след проблеми, установени при видеонаблюдението.

Камерите показват, че има участъци, които не подлежат на частичен ремонт, а се нуждаят от нови тръби.

„Затова предстои в следващите дни да започне прилагането на уникална за България технология, която към момента е използвана само в Поморие и Стара Загора. В старите тръби, които ще бъдат почистени, ще се вкара гъвкава тръба, която се нагрява под земята от специални лампи и се втвърдява. Така се спестява цялата процедура по разкопаване, изваждане на старите тръби, поставянето на нови и закопаване", каза кметът на Сливен Стефан Радев.
Безизкопният метод ще се приложи за връзка между новия воден цикъл на кв. „Клуцохор" и Центъра, в района на бензиностанцията до пазара, и по главен колектор 1 от хотел „Сливен" до Регионална библиотека „Сава Доброплодни". З

а извършването на ремонтите Министерството на регионалното развитие и благоустройството осигури средства в размер на 1 600 000 лева.

Водният цикъл на Сливен се изгради на два етапа. Първият бе реализиран преди 6 години, чрез финансиране по програма ИСПА. От тогава досега по този етап нищо не е въведено в експлоатация. Вторият етап се изпълни през предишния общински мандат. Той е финансиран с 61 962 469,34 лева по ОП "Околна среда" и само част от съоръженията му са въведени в експлоатация.

Ако община Сливен не успее да въведе в експлоатация целия втори етап на водния цикъл, проектът ще бъде обявен за неуспешен и общината ще претърпи финансова корекция от порядъка на 40 млн. лева.