Второкласници от Г. Оряховица и второкурсници от ВТУ четоха заедно приказки
Второкласници от Г. Оряховица и второкурсници от ВТУ четоха заедно приказки / снимка: Пресцентър- Община Г. Оряховица

Четири второкурснички от ВТУ и децата от ІІ „а” клас на ОУ „Иван Вазов” четоха български народни приказки заедно. Студентките Петя Димитрова, Юлияна Божиновска, Габриела Велева и Анита Дериджиян са членове на кръжока „Четящият студент, четящото дете”. Техен ръководител е проф. д. п. н. Марианна Мандева, която също присъства на урока по четене.

Четирите момичета са студенти по специалностите „Начална училищна педагогика” и „Предучилищна и начална училищна педагогика” и са продължители на традицията на студентския кръжок за четене заедно. „Нашата задача е не да изнасяме урок по литература, а да палим искрата за четене, както у децата, така и у техните родители. Желанието ни е това да се превърне в традиция, а не да бъде инцидентно. Представено по забавен начин, децата приемат четенето и се променят. Променят се и студентите, които са бъдещи учители, а съпричастността, активността и ентусиазма на учителя са много важни”, коментира проф. Мандева.

За урока по четене, воторокласниците се бяха подготвили под ръководството на своята учителка Пенка Николова. По нетрадиционен начин, чрез използване на съвременните технологии, децата и студентите се забавляваха заедно. Те четоха приказки, народни мъдрости, отгатваха гатанки. В края на своеобразния урок по четене, всяко дете получи малък подарък, подготвен от студентките - свитък със стихотворението „Аз съм българче”. До него беше отпечатано българско знаме, което детето трябва да оцвети, след като прочете стихотворението.

Гости на урока бяха Румяна Матеева, главен експерт по образование при Общината, общинският съветник Добрин Дериджиян и директорът на училището Иван Момъков. В края на часа, децата получиха от Румяна Матеева книга с български народни приказки, която да продължат да четат заедно.