МБАЛ-Добрич ще има нов скенер най-късно до шест месеца
МБАЛ-Добрич ще има нов скенер най-късно до шест месеца / Дарик Добрич

МБАЛ-Добрич подписа договор с Министерството на здравеопазването за закупуването на нов 16-срезов скенер на стойност 400 хил.лева, съобщи управителят на здравното заведение д-р Трифон Йорданов. Новият апарат ще бъде доставен за период между 2 и 6 месеца. Старият скенер е повреден и ремонтът му би струвал над 300 хил.лв. Той освен това е морално остарял, затова от съвета на директорите на МБАЛ е взето решение да се закупи нов. От 20 април болните се пренасочват към ДКЦ 1 или МБАЛ-Балчик, а при по-тежки случай - към варненските лечебници „Св.Ана” и „СВ.Марина”. Това създава затруднения, затова се надявам доставката на новия апарат да се случи възможно най-скоро, подчерта д-р Йорданов. 20-25 пациенти дневно са преминавали през скенера.

Д-р Йорданов се срещна с журналисти по повод 1 година от встъпването му на поста. Болницата е в добро финансово състояние, няма просрочия и дългове към доставчици и партньори. Средната брутна заплата за първото тримесечие на 2016 година е била 875 лева, при 795 за същия период на 2015 година. От 1 април са повишени възнагражденията на работещите в Спешното отделение, както бе обявено от здравния министър. Брутната заплата на лекарите там сега е 1500 лева, а на медицинските сестри – 900 лева.

На 16 май ще бъдат доставени 6 нови хемодиализни апарата на стойност 132 хил.лв. Средствата са основно от министерството, помогнали са още община Добричка, община Генерал Тошево с 10 хил.лв и община Крушари с 5 хил.лв. Месечно на хемодиализа са около 70 души.

От една седмица в болницата работи нов неонатологичен дихателен апарат на стойност 30 хил.лв, осигурен със собствени средства и дарения от добрички фирми, допълни д-р Трифонов, като изказа благодарността си към спонсорите. От управителя на магазин „Хиполенд” пък е обещано дарение на стойност 1000 лева за акушеро-гинекологичното отделение. Със средства изцяло на болницата е закупен нов хематологичен апарат, който струва  15 хил.лв.

Завършил е ремонтът на единия от двата сектора на хирургичното отделение, каза още д-р Йорданов. С около 25 хил.лева – собствени средства и от дарение от добрички бизнесмен, са обновени 6 стаи. Вторият сектор също има нужда от ремонт, но засега болницата няма възможност да го извърши.