Михаил Миков: Новият Изборен кодекс е ни риба, ни рак
Михаил Миков: Новият Изборен кодекс е ни риба, ни рак / DarikNews.bg

Новият Изборен кодекс е ни риба, ни рак. Това заяви във Велико Търново лидерът на БСП Михаил Миков. “Той е допълнително объркване, път без посока. Очевидно в началото управляващите тръгнаха с едни политически виждания, а накрая ги ревизираха под разпореждането на премиера Борисов, защото напреженията в управляващата конструкция станаха твърде големи по различни въпроси. За съжаление се създават сериозни предпоставки за ненормална организация по време на избори”, добави Михаил Миков.

По негови думи ЦИК ще бъде натоварена с отговорности, за които нито има бюджет, нито пък разполага с правомощия да разпорежда на кметовете и областните управители. „Така отговорностите се прехвърлиха от Министерски съвет към ЦИК и се стигне до обърканите решения по организацията на изборите в чужбина. Има много неясноти, но прави впечатление опитът правителството да се разтовари от отговорността”, коментира лидерът на червените.

Той сподели пред журналисти, че  от БСП са обмисляли да атакуват новия Избирателен кодекс пред Конституционния съд. Миков обаче категорично отказа на този етап да оповести какви стъпки ще предприеме левицата и заяви, че ръководството на БСП ще изчака реакцията на президента. „Честно казано обаче и сега и преди не съм очаквал много от Росен Плевнелиев. Ние имаме готовност за събиране на подписка за провъзгласяване на противоконституционно решение”, уточни Миков.

Лидерът на БСП сподели, че се чувства в отлично настроение преди националния конгрес и даде положителна прогноза за бъдещото развитие на партията. “Виждате социологическите изследвания- само за БСП в последните 5-6 месеца всички агенции дават устойчив ръст за разлика от другите партии, особено участващите в управлението”, коментира Михаил Миков.

Той заяви, че БСП прилага сериозна оздравителна програма, която според него дава резултати. “Постигнахме около 50% обновление на партийните председатели, приехме много млади членове, върнаха се и хора, отишли в АБВ. Всичко това влиза в упоритата ни ежедневна работа”, сподели лидерът на социалистите.

Миков заяви, че реагира спокойно на упреците, че БСП не е силна парламентарна опозиция. По негови думи голяма част от критиките идват от депутати. “Това малко ми е странно, защото те самите носят собствена отговорност като народни представители”, каза още председателят на БСП.

Той присъства на честването на 125- годишнината от първата социалистическа сбирка, което се проведе в парк „Никола Габровски” във Велико Търново, известен още  като лозето на Габровски.