Съществуването на отделение Медицинска онкология в МБАЛ-Добрич е под въпрос
Съществуването на отделение Медицинска онкология в МБАЛ-Добрич е под въпрос / Дарик Добрич

Под въпрос е продължаването на дейността на отделението „Медицинска онкология” в добричката болница, стана ясно при срещата на управителя на МБАЛ-Добрич д-р Трифон Йорданов с журналисти. В отделението се извършват химиотерапия и палеативни грижи.

„Ние сме изразили желание да подпишем договор със здравната каса, за да може отделението, което работи от 2009 година, да продължи дейността си. Имаме известни колебания във връзка с комплексното обслужване на онкоболни. Проведени са разговори с МЗ и РЗОК. Сключили сме допълнителни договори за медицинско обслужване по отношение на лъчетерапия и онкокомитет с Комплексен онкологичен център – Шумен. И досега част от пациентите бяха насочвани за лъчетерапия в Шумен и Варна. С това считаме, че е допустимо да сключим договор с касата за продължаване дейността на отделението”, каза д-р Трифонов.

Той смята, че отделението трябва да се запази и че не е уместно пациентите да бъдат насочвани към други административни области за дейност, която от 2009 година се извършва в Добрич. В отделението месечно се прави химиотерапия на около 50 пациенти.

Д-р Трифонов се надява до седмица да бъде подписан договор с РЗОК. Ако това не се случи, отделението трябва да бъде закрито. Очаква се становището на НЗОК дали ще бъде възможно сключването на такъв договор, след влизането в сила от 1 април на нови изисквания към тези звена. Според тях договор с касата за химиотерапия ще имат само болници с отделения по лъчелечение или нуклеарна медицина.