Районна прокуратура-Раднево извършва разследване за възникнал пожар в многокофов багер в рудник „Трoяново 1“
Районна прокуратура-Раднево извършва разследване за възникнал пожар в многокофов багер в рудник „Трoяново 1“ / Dariknews.bg, архив

Районна прокуратура-Раднево извършва разследване за възникнал пожар в многокофов багер ERS-710 в рудник „Трoяново 1", участък „Добив", в с. Трояново, общ. Раднево.

Сигналът за горящата машина е бил подаден на 29 април 2016 г. към 8 часа сутринта. До момента е установено, че пожарът е възникнал в трансформаторната зала на багера, който не е бил в работен режим, а в ремонт. Машината се използвала за загребване на въглища, които се поставят на лента в рудника за извозване до различни ТЕЦ-ове. При пожара са изгорели горна багерна част, две електрически зали, трансформаторна зала, лебетна зала за движение на въжетата, оборудване на механична зала и прилежащи инструменти и кабели. При възникването на инцидента в рудника е нямало работен процес.

Районна прокуратура-Раднево е образувала досъдебно производство по чл. 331 ал. 3 във връзка с ал. 1 - за пожар по непредпазливост с причинени значителни вреди. На местопроизшествието е бил направен оглед, разпитани са свидетели и длъжностни лица. Засега се смята, че причината за пожара е техническа повреда в трансформаторната зала на багера. Предстои изясняване на размера на щетата и установяване на евентуално виновни длъжностни лица за инцидента.