Великден във Воденичане
Великден във Воденичане / община Стралджа

Традиционният народен събор на Воденичане се превърна в празник на млади и стари. Кметът на селото Милен Ангелов  организира  богата програма от културни и спортни прояви.

В началото бяха конните състезания характерни за селото от древни времена. Възраждайки традицията организаторите събраха най-ревностните почитатели на конния спорт и показаха, че няма невъзможни неща. Имаше победители, имаше благодарна публика, имаше награди и поздравления.

Като почтителен и уважителен жест към миналото бе определено тържеството за откриване паметна плоча на загиналите във войните воденичанци. И като пример за патриотизъм към младите. Празникът продължи с едно събитие подготвяно с много любов и с активното съдействие на хора , които отдавна не живеят в селото, но са съхранили най-мили спомени за него.

Великден във Воденичане
netinfo

Изложбата на приложното изкуство „Спомен за моето училище" беше изненадващо интересна, вълнуваща, вдъхновяваща. Връщането назад във времето от преди 40 години доказа, че в едно малко село може да се твори изкуство, може да се раждат таланти, може да има добри познавачи на Рафаело и Микеланджело, на Леонардо да Винчи и Шишкин...Йордан Дамянов, учител по онова време във Воденичане, бе не само горд със своите отдавна пораснали и доказали се талантливи ученици. Без да жали труд, време и усилия той успя да подреди в едно красиви творби на приложното изкуство, пирография , интарзия заедно с ученически албуми за изкуството, богат снимков материал от спортни прояви и успехи, табло с ликовете на уважавани учители от средата на миналия век.

Всъщност точно Йордан Дамянов е създателят на вече легендарния кръжок по интарзия в селото където се раждат уникати, някой от които с изложбата за първи път от четири десетилетия се връщат във Воденичане. Изумителният портрет на Левски и „Изворът на Белоногата" са редом с шедьоврите дървена пластика на Йордан Панайотов, един изключително талантлив творец роден във Воденичане, днес уважаван преподавател в НХА София с изложби в различни държави.

Сред гостите на изложбата във Воденичане бяха народните представители Иван Чолаков, кмета на община Ямбол Георги Славов, които поднесоха своите поздравления на организаторите.

Великден във Воденичане
netinfo

С благодарност за впечатляващата изложба и за идеите по отбелязване на празника Великден в съчетание със събора на селото към присъстващите се обърна и кметът на община Стралджа Атанас Киров.

Великден във Воденичане
netinfo

Емоциите продължиха на футболния терен където под мотото „Спорт без граници" се срещнаха отборите на младежи и ветерани. Спортен дух и амбиция за победа показаха кметът на Стралджа Атанас Киров и кметът на Воденичане Милен Ангелов, които бяха част от отбора на ветераните.

Празинкът завършии с хоро на площада, където за доброто настроение се погрижи народния изпълнител Деян Митев.