Осветяват ФКЦ с цветовете на ЕС
Осветяват ФКЦ с цветовете на ЕС / БГНЕС, архив

Емблематични сгради във Варна, София и Пловдив ще бъдат осветени в цветовете на ЕС в Деня на Европа. Точно в 21.00 ч. на 9 май светлинно и музикално шоу ще огрее Фестивалния и конгресен център в морския град, Националния дворец на културата в столицата и сградата на Община Пловдив.

Трите български града са избрани за европейски столици на различни международни прояви.

Инициативата е Информационното бюро на Европейския парламент и Представителството на Европейската комисия в България.

на 9 май популярни личности ще четат интересни и забавни истории, посветени на мира и единството в Европейския съюз. Голямото публично четене под надслов „Истории за Европа“ ще представи 10 специално подбрани текста, написани от любители на късия разказ – хора с различни професии и на различни възрасти, които споделят своите преживявания като граждани на ЕС. Събитието ще може да бъде проследено на живо точно в 19.00 ч. на интернет страницата на Информационното бюро на ЕП www.europarl.bg.

Глас на разказите за Европа ще дадат ръководителите на Информационното бюро на ЕП и на Представителството на ЕК Теодор Стойчев и Огнян Златев, журналистите Драгомир Симеонов, Милена Милотинова и Камен Алипиев, актьорите Константин Лунгов, Мая Бежанска, Милица Гладнишка и Силвия Петкова, спортната звезда Симона Пейчева, младата писателка и оперна певица Мила Михова и др.