Хората трябва да се научат да спазват правилата. Така ще има по-малко инциденти и пострадали. Само по Великденските празници са станали 76 тежки пътно-транспортни произшествия с петима загинали и 83 ранени. От петимата загинали четирима са самокатастрофирали заради несъобразена скорост. От петимата загинали единият е бил неправоспособен водач от Разград. Информацията за всичко това даде пред Нова телевизия комисар Бойко Рановски, началник на КАТ „Пътна полиция".

Стимуланти карали младежите да се чувстват безсмъртни в колите

През дните преди Великден от КАТ проведоха акции за употреба на алкохол и наркотични вещества, както и за превишена скорост. По първоначална информация има доста случаи на шофиране след употреба на алкохол.

„Уреди за употреба на наркотични вещества има само в 10 областни дирекции. Една такава проба струва над 30 лева. В София, Бургас и Пазарджик над 50% от проверените са употребили наркотици. Това ще става един от големите проблеми на пътя", коментира Рановски.

Стряскащи данни: Масово карат след употреба на наркотици

А дали трябва пътните полицаи да се крият в храстите?

По думите на комисаря пътните полицаи са хората най-видими на пътя и те трябва да респектират шофьорите. Те не трябва да се крият в храстите.

"Но когато говорим за нарушение, няма значение къде си заснет. Когато спазваш правилата, никой няма да те снима", допълни той.

На пътя има 25 стационарни и 148 мобилни камери.

"По-ефективен е контролът при мобилните камери, защото стационарните хората ги научават бързо. Процедурата за поставяне на мобилни камери на пътя обаче е доста трудоемка - тя включва поставяне на знаци, обозначаване на мястото на сайта на КАТ „Пътна полиция", добави комисар Бойко Рановски, началник на КАТ „Пътна полиция".

Източник: Novanews.bg