Изкърпването на улиците в Добрич започва до 10 дни
Изкърпването на улиците в Добрич започва до 10 дни / Дарик Добрич

Очаква се до десетина дни да започне изкърпване на уличната мрежа в Добрич, съобщи кметът Йордан Йорданов. За ремонтните дейности са предвидени 700 000 лева от общинския бюджет. "Наясно съм със състоянието на пътищата в общината, ежедневно получавам много жалби, не само за основните пътни артерии, но и за улиците по кварталите", коментира Йорданов.

Той обясни, че ремонтните дейности са закъснели, тъй като назад във времето е забавена поръчката за избор на изпълнител за поддържане на пътната мрежа, която е трябвало да започне още в края на есента миналата година. Въпреки забавянето тази седмица процедурата трябва да се финализира и да има избрана фирма, която ще поддържа улиците.

Йорданов подчерта, че занапред няма да допусне в месеците, в които се отварят най-големите дупки общината да бъде поставена в патова ситуация, тъй като няма фирма, която да поддържа уличната мрежа. Най-късно до края на лятото ще започне подготовката на нова поръчка за поддръжка на пътищата, като целта е още наесен да има избран изпълнител.

Закъснение е имало и при обществената поръчка за почистване на дерето, но и тази процедура в момента приключва. Очаква се другата седмица да започне отстраняването на растителност и боклуци от дерето, както и да бъде направено продълбочаване и корекции, където е необходимо.

През следващите години няма да има такива закъснения, увери кметът. "Изготвен е график и няма да има забавяне нито за пътищата, нито за продълбочанването  и почистването на дерето, нито за други поръчки", каза той.

Кметът съобщи още, че приключва процедурата по обществената поръчката за избор на доставчик на храна в детските градини. Тя беше обжалвана още в края на ноември, а едва преди половин месец Комисията за защита на конкуренцията е излязла със становище, че няма нарушения.