Проверяваме по интернет  сметката за ток и срока за плащане
Проверяваме по интернет сметката за ток и срока за плащане / DarikNews.bg, Архив

Всеки клиент на EVN България вече може да провери по всяко време срока на плащане на своята текуща и следваща фактура за електроенергия на интернет страницата на компанията. За целта се изисква единствено въвеждане на ИТН (измервателна точка номер), която хората могат да намерят във фактурата си. Сроковете на плащане са посочени във всяка издадена от дружеството фактура или касов бон, но тъй като често клиентите пропускат да запазят фактурата, вече е осигурена възможност за проверка на сроковете през интернет страницата 24 часа в денонощието.

Тази възможност е особено полезна във връзка с обявената преди дни промяна на сроковете за плащане на фактурите за електроенергия в Югоизточна България. Въвеждането на новия график за плащане, който е част от подготовката за предстоящата пълна либерализация на пазара, предвижда за част от клиентите еднократно излизане по-рано на каса на фактурата през месец май, а за други- през месец юни. Излизането на две фактури в рамките на един месец се налага поради влизането в новия график, като общият брой фактури за годината остава 12. Всяка ще бъде на база реален отчет за реално консумирана електроенергия за конкретно посочен отчетен период, не по-дълъг от 31 дни. Няма да има клиенти с удължен срок на отчитане поради промяната, като сроковете на отчитане остават непроменени, уточняват от дружеството.

Новите срокове за фактуриране и плащане ще бъдат в 4 периода в месеца съобразно календарните седмици за отчитане, вместо сегашните два периода. С това заплащането на енергията ще става по-близко до нейното отчитане, вместо месец по-късно, както е в момента. По време на преходния период няма да се начисляват лихви за забавено плащане за издадената по-рано фактура. Процесът на изключване поради просрочие също ще бъде удължен за първата фактура по новия график.