Плевенско участие в националните чествания в Панагюрище
Плевенско участие в националните чествания в Панагюрище / dariknews.archive

Тази неделя - 1 май, по повод националните чествания на 140-та годишнина от Априлското въстание, осем представители от регионалния клон на националното дружество „Традиция" в Плевен взеха участие в историческата възстановка „Мъжество и саможертва", която се състоя в Панагюрище.

Споменът за априлската епопея беше възкресен от патриотите на Национално дружество „Традиция" от регионалните клубове от цялата страна. Възстановката на славните събития от историята на България е традиция, подържаща българския дух и почитаща паметта на героите ни, споделят от плевенския офис на клуб "Традиция".

 

Априлското въстание избухва на 20 април 1876 година - 1 май по нов стил, като първата пушка гръмва в Копривщица. Център на въстанието е Панагюрище, където на 22 април е обявена Свободата и е съставено привременно правителство с председател Павел Бобеков.

Поради прибързаното обявяване на бунта, недостигът на оръжия и лисата на съгласуваност в действията на въстаниците, Априлското въстание не успява. Жестокото му потушаване и отзвука на зверствата в Европа стават повод за Цариградската конференция. Решенията й са първото международно признание за правото на българите да имат своя държава. Отказът за осъществяване на решенията на Цариградската конференция от страна на Oсманското правителство води обявяването на Руско-турската война, довела до освобождаването на България две години по-късно.