Близо 500 000 лева отпускат на Панагюрище за социални асистенти
Близо 500 000 лева отпускат на Панагюрище за социални асистенти / DarikNews.bg, архив

Община Панагюрище спечели първия си проект за новия програмен период. Той е на стойност близо 500 000 лева и е за осигуряване на социални услуги по схемата „Независим живот”. Целта му е подобряване качеството на живот и достъпа до услуги за социално включване в отговор на нуждите и потребностите на хора с увреждания и на хора над 65-годишна възраст в невъзможност за самообслужване и преодоляване на последиците от социалното изключване и бедността, съобщават от общината.

За 18 месеца възрастните и хората с увреждания ще имат гарантирана възможност за избор на услуги и ще бъдат подпомагани при вземане на решение коя е услугата, която в максимална степен отговаря на техните потребности. Проектът предвижда осигуряване на помощ и подкрепа в домашна среда на 75 жители на община Панагюрище - възрастни хора над 65 години, лица и деца с увреждания, които имат различни затруднения. Освен основните услуги ще им бъде предоставена и мотивационна, психологическа и друг вид подкрепа.

За новите социални услуги на потребителите ще бъдат назначени 59 лични асистенти, 5 домашни помощници и трима социални асистенти. Предстои техният подбор чрез прецизна методика. За да бъде пълноценно предоставена услугата, ще се организира обучение на хората, които ще бъдат наети на работа. Проектът предвижда и подкрепа за разширяване на дейността на съществуващо Звено за услуги за социално включване в общността и в домашна среда в община Панагюрище. За дейността му ще бъдат назначени психолог, социален работник, медицинска сестра и рехабилитатор.

В резултат на изпълнение на дейностите се очаква да се подобри качеството на живот на възрастните хора и лицата с увреждания от общината. Ще бъдат осигурени условия за независим живот и социално включване, при зачитане на правата на хората, съобразяване с техните възможности и специфични потребности.