„Културни посолства в Капана“ представят белгийски и български карикатуристи
„Културни посолства в Капана“ представят белгийски и български карикатуристи / netinfo

„Свобода на словото. Независимостта на медиите през погледа на белгийските и българските карикатуристи“ е темата на изложбата, която ще бъде представена от Кралство Белгия и Фондация „Едно за култура и изкуства" в рамките на проекта „Културни посолства в Капана“.

Изложбата ще се проведе от днес до 14 май 2016 г. в Капана – квартал на творческите индустрии на ул. Христо Дюкмеджиев 10 (офиса на Фондация Едно за Култура и Изкуства) в Пловдив.

В изложбата са представени белгийските артисти Камагурка, Сесил Бертран, Канар, Крол, Kуирит, Йохан, Дюбус, Гал, Илах, Ким, Марец, Вадот. Посетителите ще се запознаят и с работата на редица български артисти: Чавдар Николов, Алла и Чавдар Георгиеви, Георги Чалъков, Илиян Савков, Ивайло Нинов, Ириен Трендафилов, Йовчо Савов, Любомир Михайлов, Милко Диков, Никола Георгиев-Кайо, Трайко Попов, Тошо „Цочо” Пеев, Ивайло Цветков, Валери Александров, Владимир Маринов.

Проектът „Културни посолства в Капана“ се провежда за втора поредна година след успешния си старт през 2015 година. До момента в Пловдив бяха представени изложбите „Приключенията на Неро и компания“ на популярния белгийски комикс художник Марк Слеен и изложба “Театрален плакат” на проф. Майевски, изложбата New G(o)ods!, която представя млади автори в областта на продуктовия и графичен дизайн. Паралелно с това бяха представени и три спектакъла от цикъла „Театротека“ - екранизации на полска „млада“ театрална драматургия. Сред трите съвременни полски пиеси бяха: „Куфарът” – реж. Вавжинец Костшевски, „Валентина” – реж. Войчех Фаруга, „Цукер сутиен” – реж. Агата Пушч. Събитията бяха реализирани съвместно с Посолство на Кралство Белгия, Полски институт и Чешки център.

Проектът за поредна година има за цел да представи съвременно културно съдържание от Европа и да допринесе за международното измерение на Капана като квартал на творческите индустрии.

3 май е обявен от ООН за Световен ден за свобода на пресата. Свободата на словото е една от най-важните граждански свободи. Тя се изразява във възможността всеки да изразява публично мнението и възгледите си без намеса и натиск от страна на публичните власти, упражняване на цензура или налагане на наказание.