Творци от осем държави са обединени от проекта“Духът на природата“
Творци от осем държави са обединени от проекта“Духът на природата“ / netinfo

Творци от осем държави и над 50 деца са участвали в проекта“Духът на природата“, реализиран от артгрупа „Дупини“, съвместно с Центъра за междуетнически диалог и толерантност „Амалипе“, финансиран от Европейското икономическо пространство. Това съобщи Елена Димитрова, ръководител на проекта.

В рамките на 11 месеца, участниците в начинанието са създали десетки събития, като целта е била да се популяризира изкуството в природата и да се привлекат млади хора от различни етноси, посочи тя. Сред акцентите е преводът на книгата на Джон Грант, посветена на баланса между природата и изкуството. В симпозиума „Изкуство – природа Габровци2015“, част от проекта, са участвали художници от България, Норвегия, Турция, Корея, Сърбия, Германия, Македония и Италия.

Техните творби са експонирани в селото, но видеоизложба ги е представила в няколко града, посочиха организаторите. Според Теодора Крумова от център „Амалипе“, участието на петдесет деца от ромската общност в съвместните арт работилници с творци от най-висока класа е прекрасен модел, илюстриращ ромското включване. Според нея партньорството ще продължи и занапред с бъдещи съвместни иницативи.

Концертът на групата „Балкан Кханкс“ е бил част от мултикултурната атмосфера на проекта, посочиха още организаторите. Българските творци от група „Дупини“ са представили свето изкуство в Норвегия, където са получили изключително радушен прием. Очакват се бъдещи съвместни проекти в Норвегия, инициирани от норвежките участници в Международния симпозиум в Габровци. Предстои издаването на каталог с всички творби и дейности по проекта, посочиха организаторите.