Светът отбеляза Международния ден на труда - 1 май (ВИДЕО)
Светът отбеляза Международния ден на труда - 1 май (ВИДЕО) / БГНЕС

Светът чества Деня на труда и на международната работническа солидарност. Демонстрации и митинги по случай празника се проведоха в редица градове в различни части на света.

Първомайска демонстрация, организирана от Федерацията на независимите профсъюзи в Русия, премина по Червения площад в Москва. Според местната полиция в нея са участвали около 100 000 души.

Демонстрантите размахваха знамена и балони под стените на Кремъл, напомняйки за манифестациите от времето на СССР.

В Полша кортеж от няколко стотин демонстранти, събрали се във Варшава по призив на синдиката Общополско споразумение на профсъюзите (OPZZ) и лява партия, преминаха спокойно из столицата. Те се обявиха в подкрепа на демокрацията, правовата държава и толерантността.

Многолюдно шествие имаше и в Украйна.

В Мадрид няколко хиляди души, сред които генералният секретар на Социалистическата партия Педро Санчес и лидерът на Обединената левица Алберто Гарсон, участваха в шествие, водено от основните синдикати, обявили се срещу бедността и социалното изключване и настояващи за труд и права.

В Италия трите основни синдиката (Обща италианска конфедерация на труда, Италианска конфедерация на профсъюзите на трудещите се и Италиански съюз на труда) организираха съвместна демонстрация, която премина с дъжд и без инциденти по улиците на северозападния град Генуа, в присъствието на около 5000 души.

В Рим за тази вечер е планиран голям рок концерт на площада пред базиликата Свети Йоан Латерански, популярно място за синдикални сбирки.

В Швейцария първомайски демонстрации имаше или бяха предвидени на 50 места, най-вече в Женева и Цюрих, под ръководството на синдикатите, срещу социалната несправедливост, понижението на пенсиите и дясното мнозинство. За злоупотреби бе подаден сигнал в град Лимат в нощта на събота срещу неделя.

Хиляди в Япония на първомайски демонстрации искат по-високи заплати

Десетки хиляди участници в днешните първомайски демонстрации в Япония поискаха от правителството повишаване на минималните заплати на трудещите се на непостоянен трудов договор.

В Южна Корея десетки хиляди протестираха срещу обявена реформа на условията на труд - проект на президентката Пак Гън-хе и нейната консервативна партия, предвиждащ да улесни уволненията на служители.

Сблъсъци между демонстранти и полиция в Истанбул

Масовото струпване на хора не мина без инциденти. Автомобил на истанбулската полиция сгази участник в демонстрациите, които протекоха в центъра на града по случай Международния ден на труда.

Турската полиция е използвала сълзотворен газ при сблъсъци с протестиращите, стотици от които са се опитвали да достигнат до площад Таксим, където мероприятията по случай Международния ден на труда са били забранени. Няколко души са били задържани.

Светът отбеляза Международния ден на труда  1 май (ВИДЕО)
netinfo

Във Франция празникът на труда премина при особено напрегната обстановка, след двумесечни протести срещу проектозакона за трудова реформа и редица демонстрации, съпътствани с насилие.

Общо шествие на синдикатите, обединени за първи път от седем години, започна късно следобед при засилен полицейски контрол. Скоро след това се стигна до инциденти.

Младежи с качулки и шлемове замеряха с бутилки и други предмети силите на реда, крещейки "всички мразят полицията". Изблиците бяха ограничени, а останалите хиляди демонстранти шестваха мирно.

В Австрия канцлерът социалдемократ Вернер Файман бе посрещнат от викове "оставка" при обръщението си към около 80 000 души във Виена, опитвайки се да защити политиката за мигрантите и заетостта на голямата коалиция с християндемократите, на която е начело.

Около 1800 души - най-вече леви екстремисти са участвали тази вечер в демонстрации в град Хамбург. Те са завършили шествието със сблъсъци с полицията, където са замеряли сътрудниците на правоохранителните органи с пиратки.

Светът отбеляза Международния ден на труда  1 май (ВИДЕО)
netinfo

Стотици хиляди кубинци участваха в първомайска демонстрация в Хавана

Повече от 600 000 жители на столицата и чуждестранни посетители в неделя поеха на мирен поход по Площада на революцията в кубинската столица Хавана под звуците на патриотични, традиционни и популярни островни мелодии в изпълнение на оркестър по случай Деня на труда.



Денят на труда, който се празнува в редица държави, се заражда в Чикаго през 1886 година по инициатива на синдикално движение, настояващо за осемчасов работен ден, припомня АФП.

Източник: БТА