Кметът Стоилов даде старт на традиционното  Великденско хоро
Кметът Стоилов даде старт на традиционното Великденско хоро / netinfo

Кметът Пламен Стоилов даде старт на традиционното Великденско хоро, което се изви на площада пред Общината днес.

Градоначалникът поздрави всички присъстващи по повод един от най-хубавите християнски празници Великден и пожела много здраве и топлина в семейството. „Великден е символ на вярата и саможертвата, на традициите и ценностите“ – каза кметът Пламен Стоилов. Той допълни, че за Русе предстоят още празнични дни с наситената програма за празника на града - 6 май.

Традиционното „Великденско хоро“ се организира от Община Русе и ФТТ „Найден Киров“, които бяха подготвили богата концертна програма, съчетана с различни игри, конкурси и изненади за публиката. В концертната част участие взеха ФТТ „Найден Киров“ с концертен състав, детски ансамбъл, оркестър и певици, ДЮФА „Зорница“ и ФА „Здравец“ при ОбДЦКИ, а също така и школата по народно пеене към детския център. Водещи на събитието бяха актьорите от ДТ „Сава Огнянов“ Ралица Константинова и Йовко Кънев, които тази година излязоха на сцената с фолклорни носии, за да бъде празника още по-пъстър.

В хода на концертната програма организаторите бяха предвидили атрактивни конкурси за най-красиво писано яйце, за козунаци, както и конкурс за най-здраво яйце-борец. Както повелява традицията на Великден, на площада се изви и голямо великденско хоро, на което се хванаха участници и публика.

След концерта беше разиграна и традиционната Великденска томбола с над 100 награди, осигурени от различни русенски фирми, ресторанти и магазини. Късметлиите спечелиха куверти, ваучери за пазаруване, конфекция от русенски шивашки фирми и много други атрактивни подаръци. Двете най-големи награди бяха прасенце от Свинекомплекс Голямо Враново Инвест – АД, спечелено от Илко Христов, а традиционното живо агне, което и тази година беше осигурено от денонощен магазин Чарли, спечели Диана Христова.