Празнуваме Световния ден на смеха.

Cмехът е „механизъм, който се намира във всеки един от нас" споделя гелотологът, невролог и изследовател от университета в Мериленд, САЩ, Робърт Провайн.

Йога инструктурите Албена Станева и Никола Куташки пък практикуват йога на смеха. Разказват, че започваме да се смеем, още преди да сме се научили да говорим.

Смехът e още един метод за дълбоко дишане. Той доставя голямо количество кислород на клетките, а в секундите на смях, в които сме изпуснали целия въздух от гърдите, създаваме повече стволови клетки.

Когато се смеем, тренираме корема и диафрагмата, които са ключови за правилното дишане, а те често са мишена, атакувана от стресови състояния.

Йога на смеха е една революционна идея, която се заражда в главата на д-р Мадан Катария от Мумбай, Индия, който създава първия клуб по смях през 1995 г.

Йога на смеха взаимства голяма част от дихателните методи на йогиското дишане, т. нар. пранаяма, при което съзнанието пада върху по-дълго издишване, отколкото вдишваме. Така се премахва ненужното количество въглероден диоксид, останало в белите дробове. Вниманието е съсредоточено в дишане предимно чрез корема така, както сме го правили като деца.

През 1998 година основателят на йога на смеха д-р Мадан Катария полага началото на този празник. Празнуването му има за цел да разпространи идеята за световен мир и да изгради глобално усещане за свързаност и приятелство чрез силата на смеха.

Популярността му се разраства пропорционално с тази на движението за Йога на смеха (в днешни дни има над 10 000 клуба за смях на 5 континента). Тази година денят на смеха се пада на 1 май.

Източник снимка: ThinkStock/Getty Images