Шествие за Деня на труда организират синдикалисти
Шествие за Деня на труда организират синдикалисти / netinfo

Шествие под наслов „Социална борба без компромиси” организират по случай Деня на труда 1 май представители на Автономния работнически синдикат /АРС/ от цяла България. Демонстрацията ще тръгне в 16 часа от площада пред Козирката, а крайната й спирка е сцена „Раковина” в Морската градина, където ще се проведе празничен концерт.

В социалната мрежа организаторите са публикували призив за днешната демонстрация:

1 МАЙ Е ДЕН ЗА БОРБА!

ЗА 6 часов работен ден!
ЗА 4 дневна работна седмица!
За достойно заплащане на труда!
ЗАЕДНО СРЕЩУ ТРУДОВАТА ЕКСПЛОАТАЦИЯ!
ЗАЕДНО СРЕЩУ КАПИТАЛИЗМА И ДЪРЖАВАТА!

Солидарност със студентите и работниците във Франция
ЗАЩО ИЗЛИЗАМЕ НА 1 МАЙ?

1 май е денят на работещите, ден на борба, започнала преди повече от 120 години и чийто край още не се вижда. На този ден, през 1886г, стотици хиляди работници-анархисти заливат улиците на Чикаго с „утопичното“ за онова време искане за 8 часов работен ден. Някои от тях са убити или хвърлени в затвора от държавата и капитала. 
От тогава светът беше разстърсен от най-мощните социални вълнения в историята. Милиони работници по цял свят създадоха свои синдикати и започнаха непримирима борба срещу властта. 1 Май се превърна в символична дата, както за запазване на спомена за саможертвата на Чикагските работници, така и за продължаване на делото им. Масовото антиавторитарно и антикапиталистическо движение извоюва хиляди победи: 8 часовия работен ден, осигуряването, пенсиите и всички останали социални придобивки. Тези права не ни бяха подарени от партиите и държавата. Те бяха извоювани с продължителни стачки, сблъсъци с полицията, демонстрации, саботажи и с цената на хиляди жертви. 

СОЦИАЛНА БОРБА БЕЗ КОМПРОМИСИ!