Алпинистът Боян Петров изкачи връх Анапурна
Алпинистът Боян Петров изкачи връх Анапурна / Darikradio.bg

Българинът Боян Петров стъпи и на десетия по височина връх в света - Анапурна (8091 м).

"Изключително съм щастлив, че моят клиент и приятел Боян Петров е изкачил Анапурна днес. Поздравления", написа в профила си във Facebook Пемба Шерпа от компанията, която обслужва българския алпинист.

Петров става първият българин с изкачени шест осемхилядника, при това всичките доказани, посочва dnevnik.bg. Сега за него предстои връщането в базовия лагер, което също ще е голямо изпитание, тъй като маршрутът е доста опасен.

Това беше вторият му опит за изкачването на най-смъртоносния осемхилядник, след като първият беше спрян заради много силен вятър и студено време.

Петров отново атакува сам, за да се придвижи по-бързо и да избегне навалицата от над 30 души. Наличието на повече хора създава и опасност от лавини, което е една от основните причини за високата смъртност.

Прогнозите сочеха, че най-доброто време за атака на върха ще е 1 май, когато се очакваха силните ветрове да стихнат. Но и днес прогнозите сочеха благоприятни условия за атака.

Опит да изкачи Анапурна предстои да направи и голямата група, в която освен другия българиян - Атанас Скатов, е и 77-годишния испанец Карлос Сория.

Американецът Мат дю Пуи, германецът Йост Кобуш и унгарецът Дейвид Клайн вече трябва да са започнали атака на върха, съобщи авторитетният блог за височинен алпинизъм Altitude Pakistan.

Всички алпинисти имаха повече от седмица, за да си починат от неуспешната първа атака, която за най-напредналите по маршрута спря на 7800 м.

Следващата цел пред Боян Петров е връх Макалу (8481 м). Зоологът от Природонаучния музей планира да стъпи на всички 14 осемхилядници като част от новия си проект "Българин на 14х8000".