Дрон за бизнеса - ще се стигне ли до облагане с данък?
Дрон за бизнеса - ще се стигне ли до облагане с данък? / Thinkstock/Getty Images

Дроновете, започнаха да се използват преди близо 10 години, сега са икономическо явление, с все по-голямо приложение в бизнеса. В САЩ например през настоящата 2016 г. се очаква продажбата им да достигне 2 млн. единици. Те се явяват като икономичната алтернатива за извършването на много дейности. Това разказа проф. Милен Балтов пред Дарик Югоизток.

Той прогнозира, че след по-малко от 8 години продажбите на дронове най-вероятно ще достигнат по брой тези на автомобилите.

Красотата на България от птичи поглед през очите на Благой Момчилов (ВИДЕО)

Причината, освен ниската цена на подобна инвестиция, е функционалността. Дроновете са по-ефективни при куриерски усулги, снимачна дейност, а също и в кабелната мрежа на доставчиците на електричество.

С дрон много по-бързо може да се установи източник на авария по преносната мрежа в труднодостъпни райони, например. По димутие на водещия икономист, подобна практика сериозно навлиза и в родния бизнес.

"Все по-честата им употреба в бизнеса поставя и друг въпрос - предвид, че те стават част от актива на компаниите и от тях има икономическа изгода, дали ще се стигне до въвеждане на патентен данък за фирмите, в чиито активи е зачислен дрон", коментира проф. Балтов.

Той посочи като пример САЩ, където компаниите се наказват с парични глоби, ако не са регистрирали закупен и използван от тях дрон.