Реформатори и умерени с най-голямата група в иранския парламент
Реформатори и умерени с най-голямата група в иранския парламент / БГНЕС, архив

Парламентарните избори в Иран отбелязаха връщането в законодателния орган на реформаторите, които заедно с умерените поддръжници на президента Хасан Рохани ще разполагат с най-голямата група, без обаче да имат абсолютно мнозинство, предава АФП, като се позовава на публикуваните днес официални резултати от гласуването.

За пръв път от 2004 г. консерваторите няма да доминират в парламента и двете основни политически тенденции в Иран ще бъдат представени почти по равно.

От 68-те места, които кандидатите си оспорваха на втория тур в петък, „Листа на надеждата” на реформаторите и умерените си осигури 38 срещу 18 за консерваторите и 12 за независимите.

Като се прибавят към 95 места, спечелени на първия тур на 26 февруари от кандидатите на „Листа на надеждата” или близки до тях и подкрепящи президента Рохани, това ще бъде най-голямата парламентарна група от 133 депутати в 290-местния парламент. За абсолютно мнозинство обаче са нужни 146 гласа.

Консерваторите или близките до тях представители и независимите ще разполагат съответно със 125 и 26 депутати. Представителите на религиозните малцинства - евреи, арменци, асирийци и зороастрийци бяха избрани на първия тур.

Правомощията на парламента в Иран са ограничени в сравнение с останалите институции на режима като Съвета на пазителите на конституцията, съставен отчасти от духовници, назначавани от върховния водач Али Хаменей.

Източник: БГНЕС