Страните в конфликта в Йемен започнаха преки преговори в Кувейт
Страните в конфликта в Йемен започнаха преки преговори в Кувейт / БГНЕС, архив

Враждуващите страни в йеменския конфликт поставиха днес в Кувейт началото на преки преговори по ключови въпроси с цел прекратяване на кървавите боеве, които опустошават страната от повече от година, предаде АФП.

Присъстват всички делегации. Ще се обсъждат всички централни въпроси, заяви Чарбей Раджи, говорител на посредника на ООН за Йемен Исмаил Улд Шейх Ахмед.

В преговорите участват делегацията на йеменското правителство и тази на бунтовниците хути и на техните съюзници, привържениците на бившия президент Али Абдала Салех.

Конфликтът в Йемен започна, когато бунтовниците хути и техните съюзници завзеха през септември 2014 г. столицата Сана и няколко района на Йемен, бедна страна, разположена на Арабския полуостров.

Той придоби регионални мащаби, след като през март 2015 г. се включи ръководена от Саудитска Арабия арабско-сунитска коалиция, решена да прогони бунтовниците от завзетите територии.

Сред въпросите, които предстои да бъдат обсъдени, са изтеглянето на бунтовниците от окупираните зони, връщане на тежките оръжия на държавата, поставяне на начало на политически преход и освобождаване на затворниците и пленените.

Откакто в конфликта се намеси Саудитска Арабия, повече от 6800 души загинаха, а 2,8 милиона бяха принудени да се изселят. Според ООН 80% от населението на страната се нуждае от хуманитарна помощ.

Източник: БГНЕС