С кукерски карнавал, курбан и концерти празнуват Великден в Разложко
С кукерски карнавал, курбан и концерти празнуват Великден в Разложко / Дарик - Благоевград, архив

С традиционен кукерски карнавал отбелязват първия ден на Великден жителите на село Елешница. Празникът е сред най-почитаният в региона. С традиционни обреди, карнавални маски и веселие се гонят злите духове от старата година, за да е здрава и благодатна новата.

В карнавала ще се включат около 450 участници от трите махали, които се обличат в автентични носии, кукерски и маскарадни костюми.

Участниците ще бъдат класирани в различни категории, като най-добрите ще бъдат наградени. И тази година в карнавала ще вземат участие и чужди туристи.

"Четири поколения празнуват и го правим вече над 25 години", заяви кметът на Елешница Сашо Мицин. Той допълни, че английски семейства ще се завърнат в селото специално за Великденските празници.

В село Годлево пък на втория ден от Великден е и празник на селото, като се прави курбан за здраве. Празникът започва рано сутринта с накичване на агнетата, обречени за курбана, след което жителите се събират в храма "Успение Богородично" за тържествената света литургия.

Преди обяд всички жители и гости се събират на обща трапеза в местността "Света Богородица", където всички се веселят, пеят и играят кръшни хора.

В цялата община ще има изложба на козунаци и великденски яйца, както и концерти с участието на фолклорни групи, танцови състави и индивидуални изпълнители от читалищата в община Разлог.