Над 2000 туристи очакват за Великден в село Баня
Над 2000 туристи очакват за Великден в село Баня / Dariknews.bg, архив

В разложкото село Баня се очакват рекордните 2000 туристи за Великден, които с всяка изминала година се увеличават. Това каза кметът на селото Мария Юрганчева.

Всички хотели и къщи за гости ще са препълнени с туристи, но Юрганчева увери, че в Баня има място за всички гости.

Повечето резервации са за три нощувки, като нощувка в къща за гости или в малките семейни хотели варира между 10 и 15 лева.

В Баня се предвижда специална програма за Великден, като за пръв път ще се проведе и благотворителен базар, в който могат да участват и гостите на селото. Селото, което е утвърдено като балнеоложки център привлича туристите най-вече с минералните извори и паметниците на културата - старата Римска баня и древната Турска баня.

Основно гърци и македонци пък ще превземат курорта Банско за Великденските празници. Това заяви Янка Рахова - член на Сдружението на хотелиерите и ресторантьорите в Банско. Туристите от южната ни съседка пристигат предимно на групи, което им гарантира по-ниски цени за настаняване. Също така те вече са закупили най-много от предлаганите празнични пакети, които са с 30-40% по-евтини.

Единичните нощувки поевтиняват с 15-20%. Така например пакет за три нощувки е между 120 и 150 лв. на човек, като в пакетната цена са включени закуска, вечеря и СПА процедури. Почти всички комплекси предлагат празничен обяд навръх Великден, като задължително менюто ще съдържа агнешко, козунак и великденски яйца.

Според Янка Рахова има и туристи, основно нашенци, които правят резервации в последния момент. Тя не скри и притеснението си, че ако блокадата на българо-гръцката граница не беше отменена хотелиерите и ресторантьорите щяха да претърпят големи загуби.