Китай отказал достъп на американски самолетоносач до пристанището на Хонконг
Китай отказал достъп на американски самолетоносач до пристанището на Хонконг / БГНЕС, архив

Китай е отклонил наскоро искане на американския самолетоносач "Джон С. Стенис" за посещение в Хонконг, заяви Държавният департамент на САЩ. Това е поредният признак за нарастващото напрежение в спорното Южнокитайско море.

Преди две седмици американският министър на отбраната Аш Картър посети "Джон Стенис" в същите води, ход, обезпокоил Пекин, предаде Асошиейтед прес.

Габриел Райс, говорител на Държавния департамент за Източна Азия, каза, че ведомството й наскоро е било информирано, че молба за посещение на "Джон Стенис" и ескортиращите го плавателни съдове е било отхвърлено.

Тя каза, че американските кораби отдавна посещават пристанището на Хонконг, включително скорошната визита на кораба на американските военноморски сили "Блу ридж", и САЩ очакват това да продължи и занапред.

За по-нататъшни въпроси Райс препрати към китайското правителство.

Китайско посолство във Вашингтон засега не е отговорило на запитването за коментар.

Хонконгският вестник "Саут Чайна морнинг пост" цитира министерството на външните работи в Пекин, което посочва, че всеки случай на искане на американски военен кораб за спиране в пристанище се разглежда сам за себе си.

Източник: БТА