Отец Венци: Надяваме се чрез спонсори да продължим традициите в храм Света Троица
Отец Венци: Надяваме се чрез спонсори да продължим традициите в храм Света Троица / dariknews.archive

В съботната утрин преди Възкресение Христово в плевенския храм „Света Троица" беше отслужена Вечерня със Света Василиева литургия, тъй като вечерта службата ще започне направо с Утрина и Литургия за Възкресението.

По време на литургията хората имаха възможност да вземат причастие, както и да се изповядат. Отец Венци, който е председател на църковното настоятелство в храм „Света Троица" обясни, че това се прави и вечерта в събота, но поради струпването на много хора в късните часове, той посъветва миряните, да ходят за причастие и в събота сутринта.

Тази вечер е празникът на празниците - Възкресение Христово. „За този празник се готвим през целия пост - както телом, така и духом. Телом - чрез въздържание от определени храни, а много по-важен е духовният пост, който трябва ние всички да изпълним в себе си, да се помирим със себе си и с ближните си. Трябва да излъчваме повече любов и разбирателство към хората, за да бъдем и ние по-добри, а и светът да стане по-добър, въпреки размирното време, в което живеем. Дано този пост да успее да ни пречисти духовно и да бъдем по-добри, да посрещнем Възкресението и да се радваме на един по-хубав празник", каза отец Венци.

Свещеникът сподели, че благодарение на г-жа Галя Горанова, от Сдружение "Справедливост" са изразили желание да помогнат за ремонта и реставрацията на плевенския храм „Света троица". Отворена е и банкова сметка за дарения на храма, която ще бъде само за дарения към църквата. Подробностите за това, как ще се събират средствата, и как ще бъдат изразходвани ще бъдат разяснени на специален брифинг, който ще се проведе на 5 май.

„Надявам се с Божия помощ да съберем средствата, за да можем да възстановим този достолепен храм, който е на повече от 100 години, а до сега основен ремонт на сградата не е правен. Това сподели пред Дарик председателят на църковното настоятелство в храм „Света Троица". Отец Венци уточни, че освен основен ремонт, е необходимо да се извърши и реставрация на голяма част от стенописите.

Изграждането на храм „Света Троица" е започнато през 1893 г. и е завършено през 1900 г. Към него има сграда, в която някога се е помещавало „Кръщелното", имало е и училище. В наши дни там е имало Неделно училище, в което са обучавани деца до 8 клас във вероучение и църковно пеене, английски език, но това вече там не се прави поради ограничените финансови възможности на църковното настоятелство и при пълна липса на спонсори.

„Преди имахме спонсори, които ни подпомагаха за обучението на децата. Правехме летни лагери по манастирите с тях и те бяха много доволни, че се запознават с религията, вярата и бита на хората, които живеят в манастирите. Надеждата ни е да намерим спонсори, с чиято помощ тази традиция да се възстанови и продължи", каза отец Венци.