България е компенсирала катастрофата с усвояването на европари от 2013-2014 г., смята Новаков
България е компенсирала катастрофата с усвояването на европари от 2013-2014 г., смята Новаков / Андрей Новаков, член на Европейския парламент

„Докладът на Европейския парламент е поредното доказателство, че през 2015 г. България е компенсирала катастрофата при усвояването на европари от 2013 г. и 2014 г". Това каза евродепутатът от ЕНП/ГЕРБ Андрей Новаков във връзка с освобождаването от отговорност на Европейската комисия и останалите европейски институции за бюджет 2014 на ЕС.

„Ниските нива на усвояване, забавените плащания и високото ниво на грешка през 2013 и 2014 година доведоха до спиране на европейски програми, загуби и пропуснати ползи за страната ни, възлизащи на десетки милиони евро. Въпреки това, и Европейската комисия, и Европейският парламент в редица доклади признават, че в началото на 2015 година България бързо напредва и се превръща в положителен пример за възстановен темп на усвояване сред своите партньори", обясни още Андрей Новаков.

По време на дебатите в пленарна зала Новаков изтъкна, че България е сред първите държави членки, които започват да прилагат препоръките и стандартите на Европейската комисия за обществените поръчки. Страната е и крачка напред към настоящия етап в процеса по въвеждане на стандартизирани обществени поръчки, което е още един филтър при злоупотребите с европейски средства.

 

„Време е контролът по европроектите да се базира на риска - бенефициентите, които се справят добре с работата с европейските фондове да подлежат на по-малко контрол за сметка на онези, които имат проблеми", добави още Новаков по време на дебатите.

 

Към края на април 2016г. вече имаме договорени средства в размер на над 2,7 млрд. лева (16,5% от средствата, предвидени до 2020 година), а вече получените средства от Европейската комисия са почти 750 милиона лева.