Холандия поръчала милиони таблетки йод за жителите на страната
Холандия поръчала милиони таблетки йод за жителите на страната / ThinkStock/Getty Images

Холандия е поръчала 15 милиона таблетки йод за предпазване от радиация на жителите на страната, предаде АФП, като цитира холандското министерство на здравеопазването. Това решение е взето в момент, в който въпросът за сигурността на ядрени централи в съседна Белгия, поражда полемика в Холандия, Германия и Люксембург.

С поръчаните 15 милиона таблетки йод, властите ще могат да разширят периметъра, в който ги раздават около атомните централи. Таблетки ще бъда раздавани превантивно и на деца до 18 години и на бременни жени, които живеят в район от 100 км около атомна централа. Досега хората до 40 години, живеещи в зона на 20 км около атомна централа, получаваха йодни таблетки у дома.

Новородените са по-уязвими на действието на радиоактивния йод, освобождаван при ядрени аварии, посочва говорителят на холандското здравно министерство Едит Скхиперс.

Таблетките ще бъдат раздавани в Западна Холандия, където се намира холандската централа Борселе, както и в източната и южната част на страната, близки до германската атомна централа Емсланд в Долна Саксония и до две белгийски централи - тази в Дул и тази Тианж.

Информацията за планираните от правителството мерки идват ден след като Белгия обяви, че планира да разшири за цялата страна превантивното раздаване на йодни таблетки.

Сигурността на белгийските централи поражда полемика, след като бяха открити малки пукнатини по обшивката на два ядрени реактора и след видео от охранителна камера, на което се вижда викопоставен представител на белгийския ядрен отрасъл, открито при претърсване на жилище, свързано с атентатите в Париж.

Източник: БТА