Всички 13 души на борда на разбилия се хеликоптер са мъртви
Всички 13 души на борда на разбилия се хеликоптер са мъртви / БГНЕС

Всички 13 пътници и екипаж на падналия край Западна Норвегия хеликоптер бяха обявени за мъртви, предадоха световните агенции.

Телата на 11 души бяха извадени от водата, а издирването на останалите двама души беше преустановено, защото властите предполагат, че те са загинали. На мястото са били пратени водолази, за да се опитат да открият двата трупа.

Официално бе потвърдено, че на борда на хеликоптера е имало 11 норвежци, един британец и един италианец.

Хеликоптер на петролна компания се разби в Норвегия

Все още не са установени причините за инцидента. Един от свидетелите разказа, че хеликоптерът е започнал да вибрира във въздуха, след което се чул шум и машината паднала.

Машината, модел Юрокоптър И Си 225 Супер пума се е връщала от петролната платформа Б в Гълфакс - едно от най-големите петролни находища край бреговете на Норвегия. Тя е трябвало да кацне в град Берген. Хеликоптерът е паднал във водата на 40 километра западно от града.

Хеликоптерът е превозвал персонал на норвежката петролна компания Статойл. Машината е производство на хеликоптерното подразделение на Еърбъс и компанията й оператор е била Си Ей Си Хеликоптър сървис.

Всички 13 души на борда на разбилия се хеликоптер са мъртви
netinfo

Заради катастрофата норвежкото Управление за гражданско въздухоплаване нареди да се преустановят полетите с хеликоптери като катастрофиралия. Забраната касае моделите И Си 225 Ел Пи, произведени от хеликоптерното подразделение на Еърбъс, уточнява АП.

През 2012 г. хеликоптери от този тип на два пъти кацнаха принудително и тяхното използване в Европа беше забранено за девет месеца. Тогава беше открит дефект в скоростната кутия.

Това е първата от 1977 г. катастрофа на хеликоптер в норвежки води.

Източник: БТА