Сондата „Акацуки” започна да изследва Венера
Сондата „Акацуки” започна да изследва Венера / Guliver/Getty Images

Движещата се в орбитата на Венера японска изследователска сонда „Акацуки” започна пълномащабното изследване на тази загадъчна планета, съобщава ТАСС.

В работен режим функционират пет от шестте измерителни прибора, монтирани на борда на космическия апарат. Шестият апарат - камерата за проследяване на гръмотевици и електрически разряди в атмосферата на Венера, ще бъде включен през лятото. Японските специалисти се надяват да получат от сондата висококачествена информация.

Апаратът "Акацуки" предаде първите снимки от орбитата на Венера

На 5 април т.г. учените от японското космическо ведомство успяха да изменят орбитата на „Акацуки”. Така те успяха да удвоят времето, през което ще бъде наблюдавана Венера. Космическият апарат ще кръжи около планетата 2000 дни, вместо предвидените първоначално 800.

А получените досега данни от „Акацуки” се оказаха по-точни от очакваното.

Сондата беше изстреляна към Венера преди повече от пет години. През декември 2010 г. беше направен първият опит „Акацуки” да влезе в орбитата на планетата, който обаче се оказа неуспешен.

Космическа сонда изследва климата на Венера

Специалистите от японското космическо ведомство ДЖАКСА успяха да спасят апарата и да го отправят в орбита около Слънцето в очакване на нов благоприятен момент за приближаване към Венера. Вторият опит, осъществен през декември м.г., се оказа успешен.

Според разчетите „Акацуки” в следващите 2000 дни ще кръжи около Венера по издължена елипсовидна орбита. Сондата осъществява пълно завъртане около Венера за 13 дни и 14 часа.

„Акацуки” ще трябва да разкрие загадките относно дъждовете от сярна киселина и бушуващите на планетата урагани. Апаратът е снабден с шест различни прибора за наблюдение, сред които пет камери, работещи в различни диапазони - от инфрачервения до ултравиолетовия.

Източник: БТА