Кой е ключът към дълголетието - нова версия
Кой е ключът към дълголетието - нова версия / ThinkStock/Getty Images

Много хора вероятно смятат, че ако се пенсионират по-рано, ще живеят по-дълго. Оказва се обаче, че ключът към дълголетието е работата и след пенсионна възраст, пише в. "Дейли експрес", позовавайки се на резултатите от американско проучване.

Изследователи от университета на Орегон са установили, че за здрави индивиди, които са се пенсионирали година след навършването на пенсионна възраст 65 години, рискът от смърт по каквато и да е причина е с 11 процента по-малък.

Тайната на дълголетието на една 105-годишна шотландка

Специалистите са стигнали до този извод, след като са взели предвид фактори, като демография, начин на живот и здравословно състояние.

За възрастните индивиди, които се описват като недостатъчно здрави, вероятността да живеят по-дълго също е по-голяма, ако продължат да работят.

Настоящото изследване показва, че и други фактори, освен здравето, могат да влияят върху живота и смъртността след пенсиониране.

Столетниците по света и техните менюта

"Резултатите от проучването вероятно не са приложими за всеки, но показват, че работата е свързана с редица икономически и социални ползи, които могат да повлияят върху продължителността на живота на трудещите се", пишат авторите му в сп. "Journal of Epidemiology and Community Health".

Източник: БТА