Област Габрово е на едно от последните места по раждаемост в страната
Област Габрово е на едно от последните места по раждаемост в страната / DarikNews.bg, архив

Основните фактори, които влияят върху измененията в броя и структурите на населението, са демографските процеси - раждаемост, смъртност и миграция.

През 2015 г. в област Габрово са регистрирани 794 живородени деца и в сравнение с предходната година броят на живородените се е увеличил със 17 деца, или с 2.2%. Коефициентът на обща раждаемост е 6.9‰, което нарежда областта на едно от последните места в страната заедно с областите Смолян - 6.5‰ и Видин - 6.1‰.

Броят на умрелите е 2 234 души, а коефициентът на обща смъртност е 19.4‰ при среден за страната 15.3‰. Спрямо предходната година броят на умрелите се увеличава с 99 случая, или с 4.6%, като по този показател област Габрово е сред областите с най-висока смъртност заедно с Перник, Враца, Кюстендил, Монтана и Видин.

Хората на възраст над 65 години са 27.5% от населението на област Габрово

Разликата между живородените и умрелите представлява естественият прираст на населението. През 2015 г. в резултат на отрицателния естествен прираст населението на област Габрово е намаляло с 1 440 души, или с 82 души по-малко в сравнение с 2014 година.

Намалението на населението, измерено чрез коефициента на естествения прираст, е минус 12.5‰ при минус 6.2‰ средно за страната. Коефициентът на естествения прираст в градовете е минус 8.9‰, а в селата - минус 28.7‰, или намалението на населението в областта в резултат на естествения прираст се дължи предимно на негативните демографски тенденции в селата.