„Кентавър – Русе“ ни кани да опознаем света на конете
„Кентавър – Русе“ ни кани да опознаем света на конете / Дарик Русе, Искра Георгиева

В дните преди Великден – 29 и 30 април 2016г., на поляните на Русенския хиподрум, ще се проведе Национален турнир по всестранна езда. Записани за участие в състезанието са 25 коня от 7 клуба в страната. Домакините и организатори от „Кентавър - Русе“, ще стартират с три млади надежди.

Всестранната езда представлява най-пълно комбинирано състезание, изискващо от атлета значителен опит във всички дисциплини на ездата и прецизно познаване способностите на неговия кон, както и на степента на подготовка на коня произтичаща от правилното и рационално обучение. Състезанието по всестранна езда се състои от три отделни изпитания, като един спортист участва с един кон във всички изпитания, а именно: Тест по обездка, Тест по прескачане, Крос кънтри тест. Първите два теста ще се проведат на 29 април (петък).

Най–атрактивното и трудно изпитание Крос кънтри, ще се проведе на 30 април. В съботния ден, от 13:30 часа, организаторите Ви канят и на едно по-различно спортно събитие: „КОНЕТЕ – един по-добър начин на живот“. Проектът се осъществява по програмата „Русе – Европейски град на спорта 2016“ с финансовата подкрепа на Общинска фондация „Русе – Град на свободният дух“. Жителите и гостите на Русе ще имат възможност да се докоснат до конете по-отблизо и да видят чрез тях една нова възможност за спорт или забавление през свободното им време. Ще се проведе открит урок по езда и основи на ездата от изтъкнат балкански шампион, както и демонстрационни тренировки. Специално за участие в проекта ще се включат клубове по конен спорт от София, Арбанаси, Костинброд и др. Всеки желаещ да се докосне до света на конете е добре дошъл.

Целите на проекта са: да се популяризира Русе като дестинация за елитен конен спорт за всички възрастови групи, да се популяризира конния спорт и общуването с конете, да се представят иновативни и малко познати за гражданите на Русе начини за практикуване на активен и здравословен живот, да се повиши нивото на практикуващите конен спорт чрез майсторски класове.