Тревненци отбелязаха 150 години от рождението на Пенчо Славейков
Тревненци отбелязаха 150 години от рождението на Пенчо Славейков / Община Трявна

Тревненци отбелязаха 150 години от рождението на големия български поет и преводач Пенчо Славейков. С празничната програма по случай неговото рождение бе дадено официалното начало на Славейковите тържества, чиято кулминация е в началото на месец юни.

В родната къща на поета се проведе церемония по валидиране на пощенска марка по случай 150 години от рождението му. Марката е авторско произведение на художника Тодор Ангелиев, номиналната и стойност е 0,65 лв., а тиражът - 12 000 броя.

Тревненци отбелязаха 150 години от рождението на Пенчо Славейков
netinfo

Образът на големия българин Славейков оживя в приветствените слова на кмета на община Трявна Дончо Захариев, главния изпълнителен директор на „Български пощи" Деян Дънешки, децата от класа по народно пеене към НЧ "Пенчо Славейков-1871", учениците от СОУ "П. Р. Славейков" в Трявна и Виктория Колева - екскурзовод в Специализиран музей за резбарско и зографско изкуство. Гости на събитието бяха още заместник-областният управител Иглика Събева, регионалният директор на „Български пощи" за Северен централен регион Павлин Кавулски, директорът на ОПС Габрово Стефан Трифонов и директорът на Специализиран музей за резбарско и зографско изкуство Юлия Нинова.

Тревненци отбелязаха 150 години от рождението на Пенчо Славейков
netinfo

Дончо Захариев подчерта, че именно в средата на Страстната седмица е моментът да се направи едно богоугодно дело - отдаване на почит към тревненеца Пенчо Славейков.
"Днес сме се събрали в Славейковата къща, притаила духа и традициите на любимото Славейково семейство, където е роден и възпитаван в духа на народната традиция и занаяти най-малкия Славейков син - Пенчо.

Точно тук е мястото, където следва да отдадем своята почит към големия, истинския Пенчо Славейков, оставил зад себе си толкова много творчество и велики дела, които ние трябва да продължим.

За нас е чест, че в днешния ден имаме възможността да валидираме марката с неговия облик и да кажем пред останалите българи, че ние единствени от всички имахме съгражданина, който бе номиниран за нобеловата награда за литература, макар и неговата зла участ да не позволи да я получи", каза в словото си кметът на Трявна.

Деян Дънешки изрази радостта си от факта, че именно в родния град на Славейков „Български пощи" пускат в употреба пощенска марка, посветена на творчеството на големия български поет с европейска популярност.

Тревненци отбелязаха 150 години от рождението на Пенчо Славейков
netinfo

"Винаги съм твърдял, че българското маркоиздаване е енциклопедия на нашата историческа памет. Няма значимо събитие, което да не се популяризира чрез силата на пощенската миниатюра. Така е и днес, когато с валидирането на марката отбелязваме 150 години от рождението на поета", добави главният изпълнителен директор на „Български пощи".

Спорно е дали кулминацията на събитието бе поставянето на пощенския печат или докосващото сърцето и душата слово на екскурзовода в Специализиран музей за резбарско и зографско изкуство Виктория Колева, което пренесе присъстващите в онези отминали времена на знаменитата любов на Пенчо Славейков и Мара Белчева - неразделни и във вечността.

"Любов, надвиваща материята, осигурила превес на духа, любов отвъд пространството и времето, която и днес ни нашепва, че всичко видимо е преходно и тленно, но онези най-чисти чувства, изкуството, словото, мъдростта, любовта - те ни доближават до божественото! Те са непреходни и вечни! Тях не можем да ги видим и пипнем, но можем да ги изживеем, да ги усетим, да ги имаме, да ги държим, но не в ръката си, а дълбоко, в себе си - в душата и сърцето си. А дали днес го заслужава? Нека да проверим", заяви Виктория Колева, показвайки банкнота 50 лв.

"Погледнете тази банкнота. Какво е тя? Хартийка с две цифри? Повечето хора виждат само това. Но днес ние ще се вгледаме по-дълбоко. Пенчо Славейков и Мара Белчева - тяхната любов е увековечена, дори в материалния ни свят. Погледнете ликовете, изобразени върху банкнотата, и си припомнете силата на чувствата, на любовта, победила видимото и преходното.

И ако има такива, в които все още нищо не трепва, знайте, че точно те прогониха Славейков и продължават да гонят българи от родината им! И са сред онези, които живеят само в материята и също като нея ще изчезнат и потънат в забрава. А ако сте от другите, за които духовността, културата и изкуството са истинските ценности и богатства, то духа на Пенчо Славейков и на великите българи живее във вас и вие също като тях ще оставите следа", каза Виктория Колева пред участниците в церемонията.