Съветът за сигурност на ООН обсъжда мерки срещу Северна Корея
Съветът за сигурност на ООН обсъжда мерки срещу Северна Корея / снимка: БГНЕС, архив

Съветът за сигурност на ООН обмисля ответни мерки срещу Северна Корея заради извършените днес опити за изстрелване на балистични ракети, завършили с неуспех.

"Разглеждаме отговора", каза председателстващият Съвета за сигурност, китайският дипломат Лю Цзей. На свой ред, постоянният представител на Япония в ООН заяви, че Съветът за сигурност ще направи изявление, осъждащо действията на Пхенян. Проектът на документа е изготвен от САЩ.

Северна Корея изстреляла балистична ракета от подводница

Както беше съобщено от министерството за национална отбрана на Южна Корея, Северна Корея е направила два неуспешни опита за изстрелване на балистични ракети със среден обсег, вероятно тип "Мусудан".

Резолюции на Съвета за сигурност на ООН забраняват на Пхенян да предприема каквато и да било дейност, свързана с развитието и поддържането на ядрени оръжия и средства за тяхната доставка. В момента Съветът за сигурност обсъжда действията на Северна Корея на закрито заседание.

Северна Корея: Можем да унищожим Манхатън с водородна бомба

През последните две седмици Съветът за сигурност на три пъти осъжда изстрелванията на ракети, заплашвайки да предприеме "по-нататъшни сериозни мерки" срещу Пхенян.

Източник: БГНЕС