След гонка и бой с полицаи задържаха роми за кражба на кабели
След гонка и бой с полицаи задържаха роми за кражба на кабели / DarikNews.bg, архив

Две престъпни групи за кражба на кабели, препарати за растителна защита и селскостопанска техника бяха разбити при съвместна операция на ГД „Национална полиция" и областните дирекции на МВР в Русе, Плевен и Велико Търново.

Резултатите бяха съобщени на специална пресконференция днес в Русе, след като тази сутрин приключи задържането и на последните участници в кражбите.

По думите на Милко Илиев, началник отдел „Криминална полиция" в ГД „Национална полиция", разработката е продължила няколко месеца. В понеделник в Плевен са били задържани двама души - на 24 и 29 години, като трети е успял да избяга и е обявен за общодържавно издирване. Тази сутрин в района на Борово, Русенско, и Полски Тръмбеш са арестувани още осем души на възраст между 15 и 45 години. Повечето от тях са от плевенското село Мечка, от ромски произход, като са в семейно-родови връзки помежду си.

Крадци отнесоха 500 метра цветни кабели

„Осемте лица са задържани след извършена кражба на около 800 метра кабел от резервно трасе на БТК, което се намира на територията на село Бъзън, Русе. В автомобил, ползван от лицата, е намерен инкриминираният метал. С едно изключение, всички са криминално проявени, четири от лицата са осъждани за кражби, едното е за хулиганство. Лицата действат след предварително проучване на обектите, говорим и за двете групи. Влизат в обекта на посегателство, ако има физическа охрана на обекта, преминават към насилствени действия. Те са изключително жестоки и брутални в действията, които предприемат. Пребиват почти до смърт пазачите", обясни главен инспектор Златка Падинкова от ГД „Национална полиция".

При задържането си и двете групи са оказали съпротива. Автомобилите им не са спрели при даване на знак от полицаите, след което се е стигнало до гонки. В Плевен при ареста са пострадали леко трима полицаи - двама от ГД „Национална полиция" и един от плевенската дирекция.

Според разследващите групите са много добре организирани, действат изключително бързо, като всеки има конкретна задача - един копае, друг оголва кабела, трети го издърпва с теглича на джипа. Предполага се, че имат готов пазар за незаконно придобития цветен метал и работят по поръчка.

Източник: БГНЕС